Kun tulette Helsinkiin olette varmasti lukeneet paljon erilaisista nähtävyyksistä ja paikoista joissa käydä. Helsingissä on suomalaiseen tapaan useita museoita, joista monet ovat yllättävän laadukkaita ja vierailun arvoisia. Ateneum on mielestäni yksi parhaimpia taidemuseoita maailmassa ja olen käynyt monessa. Mutta Helsingistä on mahdollista saada myös erilaisen kuvan. Parhaimmillaan Helsinki on kesällä. Kesällä on paljon ulkoilmatapahtumia, Suomenlinna antaa muitakin elämyksiä kuin uudentyyppisen keuhkokuumeen ja aina löytyy jokin terassi, jonne voi istahtaa yhdelle oluelle tai ihan vain kahville.

Mutta oli kesä tai talvi Helsinki on aivan loistava kaupunki musiikista pitävälle. Täältä löytyy elämyksiä klassisesta musiikista pitävälle ja myös populaarimusiikin ystävälle. Aina jokin pieni bändi pitää keikkoja, jonne liput eivät maksa kauheasti ja jotka yleensä, uskomatonta mutta totta, ovat jopa hyviä soittamaan.

Piti millaisesta musiikista tahansa yksi mitä kaikkien Suomessa tulisi tehdä on käydä kuuntelemassa jonkun kuoron esitys. Suomi on kuorojen maa ja en juurikaan tiedä hienompaa elämystä, kuin käydä joulukonsertissa kuuntelemassa tunnelmallisia joululauluja taitavan kuoron esittämänä. Olen itse kuljettanut ulkomaalaisia ystäviäni kuoron konsertissa ja useimmat ovat olleet todella positiivisesti yllättyneitä. Suomalainen musiikin opetus ei ole hukkaan mennyttä. Niin paljon ja niin taitavia muusikoita meillä on. Musiikki elää vahvasti suomalaisessa kulttuurissa. Musiikkia eivät tee vain ammattilaiset ja boheemit sielut (joita niitäkin on Suomessa paljon) vaan ihan tavalliset työssäkäyvät ihmiset. Me emme vain kuuntele musiikkia, me soitamme, sävellämme ja laulamme itse.

Mutta nyt eksyin aiheesta. Helsingissä käydessä kannattaa siis tutustua musiikkielämään, mutta myös ruokakulttuuriin. Helsingissä on paljon hyviä ravintoloita, mutta yleensä kannattaa eksyä pois keskustasta. Keskustassa löytyy hienoja, tyylikkäitä ravintoloita, jotka ovat täynnä ihmisiä ja joissa tarjotaan ylihintaista ruokaa. Olen useammin kuin vain kerran pettynyt Helsingin keskustan ravintoloiden tarjontaan. Yleensä joko ruoka on ala-arvoista tai nälkä ei lähde. Pahimmassa tapauksessa molemmat.

Ruokaa ja musiikkia siis. Nämä ovat minun suositukseni. Eipä kauheasti eroa varmaan muiden kaupunkien ohjelmasta, mutta täällä on paras tarjonta!