Bioenergia ei pelasta maailmaa. Siis ainakaan nykyisellä tekniikalla. Vaikka kaikki suomen pellot laitettaisiin energiaohran viljelyyn, se ei korvaa öljyntarvetta. Energiaa pitää säästää, olipa se energianmuoto ydin-, tuuli- tai bioenergiaa. Ja homman nimihän on se, että monet eivät edes yritä, vaikka energian säästäminen ei edes vaatisi kovin merkittäviä tekoja. Se on minusta itsekkyyttä.

Ihmiset tuhlaavat, eivät säästä. Lamppujen sulkeminen, stereoiden korjauttaminen, bussilla kulkeminen - ovatko ne niin vaikeita tehtäviä? Joo, joo tiedän kyllä. Aina löytyy syitä käyttää omaa autoa. Hyvin usealle syyksi riittää maidonostoreissu.

Kyllähän se elintaso heikkenee, jos kauppareissua ei voi tehdä autolla. Mutta onko jokaisella oikeus mennä autolla kauppaan, kun samalla kulutetaan luonnonvaroja, heikennetään ilmanlaatua, aiheutetaan ruuhkia, luodaan turvaton ympäristö kävelijöille (jotka usein ovat lapsia!) ja aiheutetaan melusaastetta?

Itseäni ärsyttää kävelijänä eniten tuo melusaaste. Kävelin yhtenä päivänä Kampista Erottajalle päin. Jokaisessa mersussa istui yksi henkilö ja jono ei liikkunut juuri yhtään. Kuka väittää, että he tekivät välttämättömän kauppareissun ja ostivat perheelleen ruokaa, eivätkä voineet kantaa niitä bussissa? Kyllähän autoilijoiden kelpaa istua äänieristetyssä autossaan. Minulle tuli päänsärky. Tietulleja pitäisi olla ainakin Helsingin keskustassa, mieluiten myös muuallakin. Ihan vain sen takia, että melun on osoitettu heikentävän terveyttä.

Ja mikä minua ärsyttää todella paljon lainsäädännössä, että työmatkalaisia tuetaan autoilussa! Jos menet autolla Helsingistä Raumalle, saat tilillesi n. 300 euroa ylimääräistä. Siis ylimääräistä, siitä on jo vähennetty bensat. Mutta jos otat bussin, saat vain lipun ja pitkän matka-ajan.  Tiedän tapauksia, jotka kulkevat yksin, vaikka voisivat kulkea kimpassa saman matkan. Eli siis ne jotka haluavat suojella ilmastoamme, ne maksavat.

Että tällainen vuodatus tällä kertaa.  Muutama linkki aiheesta:

Biopolttoaineiden ympäristöystävällisyydestä:
Vtt
Julia Olmstead, Main Dish (Grist environmental news and commentary)
Tiede 9/26 -  Käykää vaikka kirjastossa lukemassa lehti.  Siellä on juttu nimeltä Millä tankkaat vai tankkaatko vähemmän. Vaikuttaa asiantuntevalta jutulta.